Vrnjačka banja

5 маја, 2022

Vrnjačka banja – Kraljica među banjama u Srbiji i šire. Banja se nalazi u centralnoj Srbiji na samo 200 km od glavnog grada Srbije. Uticaj obližnjih planina daje mikroklimi Vrnjačke Banje poseban karakter koji je čini veoma prijatnom. Leta u banji su blaga i topla, jutra i večeri sveži, a zime snežne bez jakih mrazeva. Srednja godišnja temperatura u Vrnjačkoj banji iznosi 10,5°C, a srednja letnja 20°C.

Vrnjačka Banja ima veoma dugu tradiciju lečenja. Rimljani su između 2. i 4. veka na Vrnjačkom termalnom izvoru podigli svoje lečilište i rehabilitacioni centar AQUAE ORCINAE. O tome svedoče arheološki nalazi u užem jezgru Rimske banje, a to su bazen, rimska termomineralna voda (Fons Romanus), kao i veliki broj novčića ostavljenog u lekovitoj česmi iz kultnih motiva. Na lečenje i rehabilitaciju ovde su uglavnom dolazili legionari iz legije Flavijana V i Klaudijana VII, kao i aboridžinski romanizovani plemenski plemići. Širi kraj Vrnjačke Banje je najbogatije i najzanimljivije turističko područje u Srbiji.

Današnji smeštaj u Vrnjačkoj banji je pretežno apartmanskog tipa ali ono što izdvaja ovu lepoticu jesu i veliki broj savremenih hotela lux kategorije kao i bogat sadržaj. Takođe ova banja poseduje i Aqua park koji je jedan od najmodernijih u Srbiji.