Sokobanja

28 маја, 2022

Sokobanja se nalazi se u centralnom delu jugoistočne Srbije i položaj same banje je na 400 metara nadmorske visine u istoimenoj kotlini. Sokobanju okružuju planine Rtanj na severu, Ozren na jugu, Slemen na istoku i Bukovik na zapadu.

Sama banja je predivna i puna zelenila. Ljubazni domaćini su sigurno nešto što će Vas ponovo vratiti u ovu lepoticu. Kroz Sokobanju protiče jedna predivna reka koja se zove Moravica i koja na zapadu formira jedanu od najlepših klisura (Bovanska klisura). Glavne karakteristike ove banje jesu definitivno topla leta i hladne i oštre zime. Takođe ovo mesto se naziva i klimatsko lečilište odnosno vazdušna banja.

Šta videti u Sokobanji?

Jedno od najpopularnijih izletišta jesu definitivno Lepterija, Izvor reke Moravica, Seselačka pećinaBovansko jezeroVrmdžansko jezeroBorići, Izletišta Grudno i OčnoKalinovicaplanina Rtanj. Takođe ova banja poseduje i Tursko kupatilo Amam u samom centru. Ono što je najveća atrakcija ovog kraje jeste čuveni Sokograd kao i  Zavičajni muzej.

Pogodna klima, bogatstvo termomineralnih izvora kao i bogata kulturno istorijska tradicija ovog mesta su glavni razlozi koji iz godine u godinu privlače sve veći broj turista. Zahvaljujući ovim ćinjenicama Sokobanja je danas jedno od najposećenijh turističkih mesta u Srbiji. Ako ste u potrazi za idealnim odmorom i tražite banje u Srbiji na pravom ste mestu.